Pagina mea de start în Austria

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Austria
 
 
 

Încadrarea

În Austria, vârsta minima legala de la care se poate munci este de 15 ani. Pâna atunci, scoala este obligatorie. Tinerii de sub 18 ani sunt acoperiti de legislatia de protectie a copiilor si tinerilor.

Munca cu timp partial de lucru este larg raspândita în comert. Munca sezoniera este des întâlnita în domeniul turismului, al hotelurilor si restaurantelor din orase si zonele turistice. În domeniul imobiliarelor, contractele de munca pe durata determinata sunt de asemenea posibile. Serviciile prestate de lucratorii independenti si contractele de munca înlocuiesc contractele conventionale de munca în toate domeniile de angajare. Cu toate acestea, contractul conventional de munca ca parte a unei relatii permanente de munca, cu toate drepturile (dreptul la concediu, protectie împotriva concedierii, asigurari sociale, etc.) si obligatiile sale continua sa reprezinte forma obisnuita a contractului de munca.

Lucratorii independenti beneficiaza de o protectie limitata în temeiul legislatiei muncii, dar - în afara de una sau doua detalii minore – beneficiaza de asigurare sociala completa.
De la 01.01.2008, acestea sunt de asemenea supuse asigurarilor pentru somaj. Acestia platesc impozite la Camera de Munca (afilierea obligatorie la Camera Austriaca a Muncii) si sunt acoperiti de fondul de economii al angajatilor - MitarbeiterInnenvorsorge. Însa: în absenta unui acord specific între client si lucratorul independent, lucratorul independent nu poate revendica dreptul la prestatii cum ar fi perioade de preaviz, vacanta platita, etc.

Angajatii care lucreaza un numar minim de ore (cu un venit lunar de maximum 366.33) trebuie sa-si faca asigurare în caz de accident. Angajatorul trebuie sa înregistreze munca acestora cu timp partial la furnizorul de asigurari de sanatate.Asigurarea facultativa de sanatate si pentru pensie este disponibila în acest caz si va fi platita de catre lucrator. În conformitate cu legislatia muncii (protectia împotriva concedierii, plati compensatorii, etc.), acestia sunt tratati în acelasi mod ca si angajatii care ocupa un loc de munca permanent. Exceptie: daca suma orelor de lucru este de o cincime dintr-o saptamâna de lucru obisnuita (de exemplu, 8 ore într-o saptamâna de 40 de ore), perioada de preaviz este de numai 14 zile daca nu s-a convenit altfel. Astfel de contracte sunt din ce în ce mai întâlnite în unele sectoare (de exemplu, cel al distributiei).

În ceea ce priveste noii lucratori independenti, este vorba de toate activitatile comerciale pentru care o licenta de comert nu este necesara (de exemplu, scriitori, consultanti, traducatori, profesori, psihoterapeuti). Acestia trebuie sa raporteze activitatea desfasurata la Institutul de Asigurari Sociale pentru Comert si Industrie. Astfel au asigurare în caz de boala, pentru pensie si în caz de accident.

Lucratorii cu timp partial de munca beneficiaza de aceeasi protectie (asigurare în caz de boala, accident, somaj si pentru pensie) si sunt supusi acelorasi prevederi legale ca si lucratorii angajati cu norma întreaga. Acelasi lucru se aplica în privinta contractelor de munca pe durata determinata, desi nu exista perioade de preaviz, deoarece raportul de munca înceteaza la sfârsitul contractului.

Ucenicii (stagiarii) din toate sectoarele trebuie sa încheie contractele de munca în scris; beneficiaza de protectie completa (asigurare în caz de boala, accident, somaj si pentru pensie) si de o protectie speciala în caz de concediere.

Lucratorii sezonieri din sectoarele de hotel si restaurante sunt supusi unor dispozitii speciale privind timpul de lucru; beneficiaza de protectie completa privind asigurarile sociale, dar în conditii speciale nu au dreptul la indemnizatia de somaj.

Cetatenii UE/SEE si elvetieni se bucura de aceleasi drepturi ca si austriecii, cu exceptia cazului în care legislatia care reglementeaza încadrarea în munca a cetatenilor straini prevede altfel.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)