Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Pretul chiriei si al intretinerii lunare 

Sa vorbim acum despre pretul unei chirii.  Chiriile sunt ridicate în orașe ca  Dusseldorf, Koln, Stuttgart, Berlin si Munchen   si  semnificativ mai mici in  zonele rurale. In general, locuitorii din Germania, atit nemtii cit si romanii,  cheltuiesc aproximativ 35 la suta din veniturile proprii pentru plata chiriei, adica intre 6 si 9 euro/lunar pentru fiecare  m.p. de spatiu locativ.  Se ajunge astfel la chirii intre 400  si 800 de euro pentru un apartament de 2 sau 3 camere. În unele orașe, acolo unde cererea de închiriere depășește cu mult oferta de pe piață, costul chiriei pe metru pătrat crește semnificativ. Exemplu elocvent este  orașul München , unde chiria lunară  se situează între 10-15 Euro pe metru pătrat, costuri situate cu circa 50%  în plus față de media pe țară. ( Conform unor informatii de ultima ora, se pare ca datorita aparitiei crizei refugiatilor, chiriile pe metru patrat au crescut la 15-20 de euro in anumite zone ale Germaniei. Sa speram ca este o situatie vremelnica si preturile se vor stabiliza la niste niveluri rezonabile astfel incit sa se poata plati si de catre romani )..  

La costul efectiv de închiriere se mai adaugă  cheltuielile de încălzire, apă și energie electrică, de uz casnic,  care se ridică la circa 25 % din chiria lunară. Costurile pentru încălzire și apă, precum și taxele pentru ape uzate și gunoi  se achita lunar, dar la sfirsitul anului calendaristic se face o regularizare, un fel de decontare a cheltuielilor anuale, in urma careia veti da sau primi anumite sume de bani, astfel incit sa se stearga datoriile furnizorilor catre clienti si datoriiile clientilor catre furnizorii de servicii.  In concluzie,   chiria (Monatsmiete),  se plătește proprietarului lunar în avans.  Cheltuielile de întreținere - Nebenkosten-  se plătesc lunar, în avans tot proprietarului locuinței, acesta plătind mai departe administratorul imobilului și cuprind:

° Cheltuielile pe apartament , cum sunt consumul de apă rece, caldă, apă reziduală, căldură, adică consumul propriu,  contorizate de regula individual.

° Cheltuielile generale de întreținer e  comună , cum sunt curățenia pe spațiile comune, curent electric pe casa scărilor, cheltuielile cu liftul, deratizarea, dezinsecția, etc.  care se împart de regula pe suprafața locuințelor din imobil,  mai rar pe număr de persoane.

Mai trebuie menționat că pentru  energia electrica, gaz, telefonie și internet,  chiriașul trebuie să încheie contracte directe cu furnizorii acestor utilități.  Aceste plăți vor fi făcute separat de celelalte cheltuieli de întreținere.

Alte cheltuieli facute cu ocazia inchirierii

În cele mai multe cazuri, proprietarii de locuințe la încheierea contractului de închiriere solicită  un depozit   (Kaution)  care reprezintă contravaloarea a două-trei chirii în plus față de chiria reală. Acest depozit este un titlu de garanție în caz de prejudicii cauzate proprietății care acoperă degradarea apartamentului sau lipsă unor mijloace utilitare.

În situația în care închiriați printr-o firmă imobiliară, agenția va dori să își oprească și un comision, numit  Provision,  care reprezintă un procent din  prețul chiriei, sumă care se achită tot la închiriere. Costul serviciilor unei agenții imobiliare este egal cu  2 chirii plus TVA (Mwst),  adică aproximativ 2,38 x chiria lunară a apartamentului.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)