Orice angajat cu contract de munca fie la sistemul de stat sau privat contribuie lunar obligatoriu la sistemul de pensie. Asigurarea de pensie obligatorie protejeaza asiguratul la batranete, in cazul incapacitatii de munca si asigura urmasii, asigurandu-le pensie de urmas.
La asigurarea de pensie obligatorie contribuiti lunar atat dumneavoastra cat si firma la care lucrati in procent de 18,9% din salariu brut din care Angajatul plateste 9,45% iar Angajatorul 9,45%, procentele fiind impartite in mod egal.
Asigurarea de pensie obligatorie va asigura numai sprijin financiar atunci cand ati ajuns la varsta pensionarii si in cazul invaliditatii primiti pensie de invaliditate indiferent de varsta pe care o aveti, reabilitare medicala si reintegrare profesionala.
Incepand cu data de 1 Ianuarie 2007 odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Romania aplica prevederile regulamentelor europene in domeniul securitatii sociale.
° Egalitate de tratament – se acorda aceleasi drepturi si se impun aceleasi obligatii de securitate sociala atat celatenilor proprii cat si cetatenilor proveniti din alte tari membre UE ce presteaza o activitate profesionala sau isi stabilesc domiciliul intr-o tara gazda
Ex: In Germania contribuabilii, indiferent din ce tara a Uniunii Europene provin contribuie lunar cu 18,9% din salariul brut la asigurarea de pensie obligatorie atata timp cat desfasoara o activitate profesionala pe teritoriul Germaniei.
° Determinarea legislatiei aplicabile – angajatul contribuie la asigurarile sociale numai in tara in care isi desfasoara activitatea profesionala
° Totalizarea perioadelor de asigurare – in cazul desfasurarii activitatii profesionale in mai multe state membre UE se vor lua in considerare atat perioada lucrata in propriul stat cat si perioadele desfasurate in celelalte state membre
° Exportul prestatiilor – puteti opta pentru a va transfera perioada lucrata in alte state membre pe teritoriul statului de origine
Stagiul de cotizare se calculeaza prin insumarea perioadei lucrate in statul de origine cu perioada lucrata in alte state membre UE, perioada confirmata de institutille competente ale statelor membre implicate.
In cazul cetatenilor romani stabiliti in Germania cererea de acordare a pensiei se depune la casa de pensii la locul de domiciliu din Germania, aceasta din urma face toate demersurile catre institutia competenta din Romania, fiind necesara deplasarea solicitantului in Romania daca solicitantul nu a fost supus legislatiei pe care o aplica institutia de la locul de domiciliu permanent.
Formulare:
° E202 Instrumentarea unei cereri de pensie de batranete;
° E203 Instrumentarea unei cereri de pensie de urmas;
° E204 Instrumentarea unei cereri de pensie de invaliditate;
° E205 Atestat privind cariera de asigurat;
° E207 Certificat privind cariera asiguratului;
° E210 Notificarea deciziei cu privire la o cerere de pensie;
° E211 Sumarul deciziilor;
° E213 Raport medical detaliat
° E001 Formular de comunicare;
Mai multe informatii gasiti pe site-ul CNPP - Casa Nationala de Pensii Publice. (Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)

|