Ideea de baza de la care trebuie sa pornim atunci cind prezentam drepturile unui angajat roman in Germania este ideea egalitatii de tratament. De altfel, acesta este un principiu european statuat atit de documentele europene care reglementeaza circulatia libera a fortei de munca cit si de documentele de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Concret, un angajat roman in Germania are aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni europeni care locuiesc si muncesc pe teritoriul Germaniei,adica veti beneficia de remuneratiile si celelalte conditii de lucru stabilite de contractele colective de munca si de prevederile legale privind legislatia muncii si asigurarile sociale din Germania. Aceste drepturi sunt:
1.Respectarea timpului de lucru. Durata maxima a unei zile de munca nu poate depasi 10 ore. Sambata, durata maxima a unei zile de lucru este de 8 ore. Pentru o zi de lucru ce dureaza intre 6 si 9 ore trebuie facuta o pauza de 30 de minute. Daca se lucreaza mai mult de 9 ore trebuie facuta o pauza de 45 de minute. Pauzele pot fi impartite in pauze mai mici de 15 minute. Prima pauza trebuie luata cel tarziu dupa 6 ore de lucru. Dupa o zi de lucru trebuie sa urmeze o intrerupere a lucrului de cel putin 11 ore.
2. Dreptul de a beneficia anual de concediu de odihna. Concediul minim de odihna platit este de 24 de zile lucratoare pe an, care trebuie efectuat in anul in curs sau in conditii exceptionale, in anul urmator, dar numai in primul trimestru; prin contractele de munca pot fi obtinute zile suplimentare de concediu de odihna.
3.Dreptul la zile libere pentru evenimente familiare In baza Legii civile federale si a intelegerilor cu angajatorul, angajatii romani pot beneficia, de pana la 5 zile lucratoare libere in cazul unor evenimente familiale: casatorie, nasterea copilului, deces in familie, etc. In fapt, aceasta perioada este maxima, angajatorul german putind sa scurteze aceasta intelegere cu angajatul cu 1-2 zile.
4. Dreptul la zile libere declarate prin lege sarbatori publice. In Germania sunt legiferate la nivel national urmatoarele sarbatori :
° Ziua naţională – Ziua Unificării Germaniei / Tag der Deutschen Einheit
° 3 octombrie;
° Anul Nou – Neujahr – 1 ianuarie
° Vinerea Mare (înaintea Paştelui catolic) – Karfreitag
° Primele două zile ale Paştelui catolic – Ostersonntag şi Ostermontag;
° 1 Mai – Maifeiertag / Arbeitstag;
° Înălţarea Domnului – Christi Himmelfahrt;
° Rusaliile – 2 zile (duminică-luni) – Pfingster;
° Crăciunul – 25-26 decembrie – Weihnacht
Mai exista si alte sarbatori, diferite de la land la land, dintre cele mai cunoscute sunt:
° Noaptea Magilor – Heilige Drei Könige: 6 ianuarie – se sărbătoreşte numai în landurile Baden-Württemberg, Bavaria şi Saxonia-Anhalt;
° Ziua Domnului/Joia Verde – Fronleichnam – se sărbătoreşte numai în landurile Baden-Württemberg,
Bavaria, Hessen, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland. În landurile Saxonia şi Turingia se sărbătoreşte numai în comunele cu populaţie catolică preponderentă;
° Adormirea Maicii Domnului – Maria Himmelfahrt: 15 august – se sărbătoreşte în Bavaria (în comunele cu populaţie preponderent catolică) şi în Saarland;
° Ziua Reformei – Reformationstag (sărbătoare evanghelică): în landurile Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saxonia, Saxonia-Anhalt şi Turingia;
° Sărbătoarea tuturor sfinţilor – Allerheiligen: 1 noiembrie – în landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland;
° Ziua Eroilor – Volkstrauertag (numai în Saxonia).
5. Dreptul la zi libera/zile libere. Teoretic, angajatii in Germania nu au voie sa lucreze duminicile.Dar exista multe sectoare in care se munceste in schimburi sau la foc continuu cum sunt restaurantele, unele magazine de prin gari, fast food, hotelele, caile ferate, aeroporturile, etc. Ceilalti angajatori insa pentru a putea convoca angajatii proprii la munca in ziua de duminica sunt obligati sa depuna o cerere la “Amt für Arbeitsschutz und Sicherheitstechnik” cu 4 saptamani inainte de efectuarea muncii. In acest caz, angajatorul trebuie sa acorde angajatului o zi de pauza compensatorie in urmatoarele 2 saptamani.
6. Prioritate in angajare. De la 01.01.2014 si Statul German a ridicat restrictiile pentru intrarea cetatenilor romani pe piata muncii. Astfel cetatenii romani pot fi angajati fara obligativitatea obtinerii unui permis de munca. Asadar, romanii pot fi angajati cu prioritate fata de cetatenii albanezi, sirbi, croati, rusi, marocani sau alti imigranti.
(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)

|