Peste 420.000 de romani traiesc si muncesc contribuind la valoarea si dezvoltarea Economiei Germaniei. Din Ianuarie 2014 cetatenii romani au dobandit dreptul la libera circulatie pe piata muncii in toate tarile membre Uniunii Europene, etapele de angajare simplificandu-se atat pentru Angajatori – Arbeitgeber cat si pentru Angajati – Arbeitnehmer, mai mult decat atat multi dintre cei care pana in Ianuarie 2014 lucrau cu Gewerbe fiind preluati de firme cu Contract de Munca – Arbeitsvertrag. Situatia s-a schimbat si pentru angajatii sezonieri – Saisonarbeit – au posibilitatea de a trece de la contractele sezoniere max 6 luni calendaristice pe an la contracte permanente 12 luni/ an. Munca sezoniera fiind posibila in urmatoarele domenii : Domeniul Agricol, forestier, hotelier si gastronomie, prelucrarea fructelor si a legumelor s.a.
Germania se confrunta cu un mare deficit de personal mai ales in domeniile: Sanatate, Arhitectura, Constructii, Agricultura – astfel cresc sansele cetatenilor romani calificati in domeniile in care angajatorii germani gasesc cu greu personal pe piata autohtona.
In politica parerile sunt pro si contra, adevarul este ca atat Germania cat si cetatenii romani au de profitat pe urma ridicarii restrictiilor.. Ministrul german Frank-Walter Steinmeier declara:
“Libertatile europene se afla in centrul ideii noastre de Europa. Libertatea de circulatie a muncitorilor este o parte vitala a integrarii europene. Germania a beneficiat enorm de aceasta si cu siguranta mult mai mult decat altii. Multi tineri din sudul Europei vin la noi pentru a invata si a munci. Acest lucru este benefic pentru noi si, de asemenea, ajuta tarile lor de origine”.
Privind situatia per ansamblu, cetatenii romanii calificati sunt bine integrati pe piata muncii, avand posibilitatea de a urma un curs de integrare subventionat partial sau chiar integral de stat, doar 7,5% beneficiind de ajutoare sociale.
Multi cetateni romani lucreaza in Agricultura cu Contracte de Munca Sezoniere – Saisonarbeit, renumeratia variind intre 4 si 6 euro net/ora la care se adauga cazarea gratuita oferita de Angajatori pe toata perioada contractului.
Cetatenii romani – Sezonieri au dreptul la Alocatie pentru Copii – Kindergeld de la minim 2 luni lucrate pe teritoriul Germaniei si isi pot recupera impozitul la fiecare sfarsit de an –veniturile de pana la ca. 8000 euro/ an sunt scutite de impozite. Abia incepand de la aceasta suma trebuie achitat impozitul pe salariu, care la inceput este de cca. 14% si creste odata cu creșterea veniturilor. La aceste drepturi se adauga dreptul la pensie in cazul in care ati lucrat minim 5 ani in Germania iar pensia se va plati la implinirea varstei de 65 de ani. O data pe an casa de pensii va informa asiguratul despre stadiul contributiilor, documentele servesc mai tarziu ca dovada ca aveti dreptul la pensie. Contributiile si timpul lucrat in Germania vor fi validate in Romania.
Angajatorul – Arbeitgeber este obligat ca muncitorii sezonieri sa fie angajati cu contract de munca si sa le asigure pachetul social obligatoriu in Germania (Asigurare Medicala, Pensie s.a), in cele mai multe cazuri se ocupa si de inregistrarea angajatului la Einwohnermeldeamt – Rathaus – Anmeldung in momentul in care Angajatul ajunge pe teritoriul Germaniei si informeaza autoritatile parasirea teritoriului Germaniei – Abmeldung.
Obligativitatea de a se inregistra la Primarie – Rathaus (in maxim 14 zile) si de a anunta autoritatile data intrarii si stabilirii, fie ea si temporara, pe teritoriul Germaniei – Einreisedatum precum si data parasirii teritoriului Germaniei – Ausreisedatum ii revine Angajatului- Arbeitnehmer respectiv fiecarui cetatean roman ce doreste sa lucreze sezonier sau sa se stabileasca definitiv in Germania.
(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)

|