Pagina mea de start în Germania

Informatii necesare tuturor romanilor care locuiesc, muncesc sau doresc sa vina in Germania
 
 
 

Masuri de protectie individuala

Este oarecum ciudat să dezbatem tema securitatii personale pe teritoriul Uniunii Europene, fiindcă Germania, Marea Britanie, Italia sau Franta nu seamănă deloc cu Afganistan, Siria, Irak sau Libia. Dar dacă veţi ajunge prin apropierea “Bahnhof” ului din Munchen sau prin ghetourile Parisului si prin anumite zone ale Londrei  ne veţi da cu siguranta dreptate, fiindcă veţi intilni acolo şi afgani şi sirieni şi magrebieni, uneori mai violenti si mai tupeisti decit tiganii pe care i-ati cunoscut in România.

În consecinţa, ar fi bine să va luaţi toate masurile elementare de prevenire a situaţiilor neplăcute care pot apărea pe timpul şederii sau deplasarii Dvs. in strainatate.  Prima si cea mai importanta masura de prevenire este cea de informare.  Iata de ce, in acest material, vom detalia citeva reguli de baza privind protectia si securitatea individuala pe care ar trebui sa le cunoasteti la sosirea intr-o tara straina, europeana, oricare ar fi ea:

In cazul in care viata sau proprietatea Dvs. este in pericol,contactati serviciile de urgenta!
Ar trebui sa lamurim de la inceput ce inseamna  SITUATIE de URGENTA . Conform prevederilor legilor europene,  „urgenta”  este definita ca situatia in care se impune intervenţia  IMEDIATA  a poliţiei, pompierilor şi a salvării. In consecinta, daca:

  • sunteti furat, tilharit sau agresat fizic de persoane sau animale (serpi, ursi, lupi),
  • sunteţi participant sau martor la incendii, explozii, prabusiri de utilaje sau constructii, avarii  industriale, accidente rutiere grave cu victime sau persoane  blocate în interiorul autovehiculelor, omor sau pruncucidere, lipsire de libertate, rele tratamente aplicate minorilor, tentative de suicid;
  • sunteti martor la descoperirea unor persoane disperate, inconstiente sau constiente dar cazute in locurile publice;
  • sunteti martor la folosirea armamentului in locuri publice, consum sau trafic de droguri, distrugeri  sau furturi de bunuri care sunt in proprietatea publica, personala sau a altei persoane,

° atunci  sunteti indreptatiti sa sunati la 112 de pe orice telefon,  fix sau mobil.

Nota:   112  este numărul unic pentru apeluri de urgenţă in  toate statele Uniunii Europene, la care se răspunde în mai multe limbi de circulaţie internaţională si  este apelabil gratuit de la terminalele conectate în reţelele de telefonie fixă, mobilă sau alte sisteme.

In cazul in care Dvs. sau membrii familiei Dvs. trec prin situatii dificile cu caracter special, extraordinar, contactati Ambasada Romaniei sau Consulatul roman cel mai apropiat de pe teritoriul statului unde vă aflaţi!
Sa vedem acum ce se intelege prin situatii dificile cu caracter special, extraordinar. Gama acestor situatii este destul de larga si este greu sa le definim pe toate cele care se pot intimpla. Dar putem oferi citeva exemple concrete:

  • daca sunteti arestat, Dvs sau un membru al familiei Dvs;
  • daca aveti un deces in familie;
  • daca ati participat, in calitate de faptuitor sau martor, la un accident de circulatie cu victime in care au fost implicati cetateni romani;
  • daca ati luat cunostiinta de cetateni romani care sunt in diferite situatii de pericol ( trafic de persoane, abuzuri sexuale, rapiri de persoane, etc)

° atunci sunteti indrepatatit sa sunati la telefonul Ambasadei Romaniei din respectiva  tara.

Asadar, in cazul in care sunteti in Germania sunati la +49 16 090874228, in Austria la  + 43-699-11726027, in Belgia la +32(0)2 345 2680, in Italia la +39. 06.808.45.29, in Luxemburg la   +352 455151, in Marea Britanie la +44 7738716335, in Danemarca la +45 39 40 71 77, in Elvetia la  +41 31 351 3527, in Franta la +33 1 47 05 10 46, in Irlanda la +353-1-668 10 85, in Olanda la + 31 (0 ) 70 322 36 13, in Portugalia la +351 21 396 8812, in Spania la +34 649656032, in Suedia la +46 (0) 8 10 86 03  si in Norvegia la + 47 22 441512.  Aceste numere sunt folosite strict pentru cazurile de urgenţă, nu puteţi cere consultaţii pe diferite probleme la aceste telefoane.

In situatiile mentionate mai sus, misiunile diplomatice (ambasadele sau oficiile consulare) va pot acorda asistenta si protectie consulara in limitele prevazute de normele de drept international si legile nationale ale respectivului stat.  Cu alte cuvinte, consulul nu va poate elibera din arest si nu poate influenta in niciun fel derularea procedurilor judiciare, dar se asigura ca va sunt respectate drepturile cetatenesti internationale si va sprijina sa gasiti un avocat care sa te reprezinte. Totodata consulul poate recomanda si alti specialişti care vă pot ajuta ( traducători, medici, firme de pompe funebre) în baza unor liste deja existente la nivelul misiunilor diplomatice iar la solicitarea Dvs. va ajuta sa luati legatura cu familia.

In cazul in care v-a disparut copilul sau ati gasit, din intimplare, unul, posibil ratacit, apelati urgent numarul european 116 000.
In baza prevederilor Directivei europene pentru serviciiuniversale,fiecare stat membru U.E.  a avut obligatia pina in anul 2013 sa introduca serviciul pentru copiii disparuti. S-a stabilit astfel un numar unic european (116.000),  fara a fi nevoie sa fie folosit prefixul international, apelul fiind gratuit.  Asadar, oriunde va aflati pe teritoriul U.E., puteți apela 24 ore din 24  la numărul de urgență 116 000 pentru:
° a raporta că v-a dispărut copilul;
° a semnala că ați găsit un copil care a fost raportat dispărut;
° a raporta că ați găsit un copil rătăcit sau care s-a îndepărtat de familia lui ;
° a căuta informații despre copilul Dvs. dispărut.

În cazurile referitoare la raportarea unui copil dispărut sau găsit se poate apela la fel de bine şi la numărul de urgență 112.  O persoană se consideră a fi copil până la vârsta de 18 ani.

Operatorii acestui serviciu  administrează apelurile la 116 000 la fel ca cele de la 112, dar pun întrebări conform unei liste speciale de interviuri. Cazul este predat imediat politiei specializate care procedeaza la efectuarea unui interogatoriu telefonic mai detaliat. Conform instructiunilor europene, operatorii  vorbesc limba locala si  limba engleză, dar, in cazul in care apelantul nu cunoaste sufficient de bine aceste 2 limbi, se pune la dispozitie un serviciu de interpretariat, valabil 24 de ore din 24. Accesul insa la serviciul de interpretariat poate dura insa citeva  minute pina se face legatura cu interpretul specializat in limba si problema solicitata.

Sfat practic pentru siguranta familiei noastre
Fiindca tot am amintit la inceputul acestui capitol de  actiunea de prevenire , vom mentiona acum o masura menita sa rezolve posibilitatea de ratacire, pierdere sau disparitie a unei persoane, fie ea copil, batrin sau chiar adult.

In ultimul deceniu, G.P.S. s-a dezvoltat enorm si acum pe baza acestei tehnologii, putem localiza extrem de précis (+ sau – 3 metri)  pe o harta vizibila pe internet tot felul de obiective turistice, adrese de restaurante si hotele, benzinarii, parcuri de distractie, etc. In aproape toate cazurile putem sa vizualizam  chiar pozele fiecarui colt de strada, fiecarei intersectii, a fiecarui  imobil construit intr-o tara din Uniunea Europeana.

Pe deasupra, de vreo 5 ani s-a implementat si aplicatia de localizare a masinilor furate sau a persoanelor disparute. In anunturile lor publicitare, majoritatea producatorilor acestor echipamente, ofera aparatura diversa pentru localizarea copiilor si batrinilor bolnavi de dementa sau Alzeimer, dar practica ne-a demonstrat ca aceasta tehnologie se poate folosi si la localizarea sotilor care isi viziteaza amantele sau pentru nevestele care pleaca la cumparaturi si se intorc  cu plasa goala, dupa ore nenumarate.  Sa lasam insa picanteriile si sa ne ocupam de problema localizarii copiilor disparuti sau rataciti.

La un pret de sub 100 de euro, in orice tara europeana, se poate achizitiona un echipament de localizare pe care copilul sa-l poarte in permanenta cand pleaca de acasa. In cazul in care se ratacesc, sau, Doamne fereste, daca li se intampla ceva grav sau sunt rapiti, cu localizatorul personal, la apasarea unui buton, se transmite la trei numere de telefon pozitia, mesajul de ajutor, se poate comunica cu copilul  ca si prin telefonul celular, si, mai ales,  apelind numarul respectiv parintele primeste imediat un SMS cu pozitia exacta a copilului astfel incit sa-l poata localiza pe harta. Aceasta aplicatie si-a demonstrat utilitatea si in cazul meu.  Tatal meu- 90 de ani, bolnav de Alzeimer –a disparut de acasa si dupa ce m-am agitat continuu jumatate de zi pe toate strazile din imprejurimi, l-am gasit intr-un bar indepartat, in care nu fusese niciodata pina atunci. In consecinta, am achizitionat un ceas cu GPS, i l-am facut cadou, (batrinul stie ca are si ceas si telefon la mina, habar nu are de GPS) si sper ca aceasta masura sa elimine agitatia unei viitoarele evadari. (Nu ma judecati prea tare, nu-i pot confisca  cheile casei din ratiuni umanitare, familiare, morale, etc).

In consecinta, daca locuiti intr-o tara europeana si aveti copii mici sau chiar batrini bolnavi de Alzeimer, pentru a nu fi nevoiti sa sunati la 116000 sau la 112, va sfatuim sa folositi aceasta masura. Nici nu stiti cind apare cazul de forta majora!

Nota:  acelasi sfat il recomandam si tuturor ingrijitorilor de batrini sau guvernantelor care muncesc in aceste domenii in strainatate. Ingrijitoarele, batrinii, copiii si familiile lor vor avea mai multa siguranta.

In cazul in care v-a fost furat paşaportul sau aţi pierdut cartea de identitate, anunţaţi Consulatul General al Romaniei care are competenţa teritorială în zona în care s-a săvârşit evenimentul!
Romania are consulate generale in toate statele Uniunii Europene, cu exceptia Maltei. Anunţul pierderii se poate face în scris prin mail sau prin prezentarea la sediul consulatului.

Procedura eliberarii unui nou pasaport sau carte de identitate dureaza.

(Avem rugamintea, daca observati vreo greseala, sau daca aveti cunostinta, ca vreo lege s-a schimbat, sa ne informati pentru a corecta.)